top of page

ONTDEK DE DUURZAME WARMTE VAN VLASBRIKETTEN

 

Welkom bij onze FIREFLAX vlasbriketten, de innovatieve en milieuvriendelijke keuze voor jouw verwarmingsbehoeften. Onze brandbare briketten, gemaakt van restproducten van de vlasplant, bieden talloze voordelen.

FIREFLAX wordt geproduceerd in West-Vlaanderen met Europese grondstoffen (België, Nederland, Frankrijk). Het productieproces vergt weinig energie en voegt meerwaarde toe aan een bestaand restproduct. 

Ontdek hier waarom FIREFLAX waardevolle brandstof is voor gezellige warmte in huis.

100% NATUURLIJKE BRANDSTOF

 

Restmateriaal van de vlasvezelproductie wordt onder hoge druk geperst tot briketten. Daarbij gebruiken we géén lijmen, water of andere additieven.

ECOLOGISCH & CIRCULAIR

 

Vlasbriketten dragen op een milieuvriendelijke wijze bij aan een circulaire economie.

Ze creëren een meerwaarde in de vorm van energie. De grondstof is elk jaar voorradig. De as is terug voeding voor de natuur. Er is ‘ZERO WASTE’.

DUURZAAM PRODUCT

 

De productie vergt géén extra belasting voor de natuur en het milieu, nu of in de toekomst. Er hoeft niets te worden ontgonnen, geen enkele boom hoeft te worden gekapt. Je kan er 30 tot 90% brandhout mee uitsparen. (afhankelijk van type haardvuur)

EFFICIËNTE WARMTEAFGIFTE

Vlasbriketten hebben een zeer hoge energiewaarde, waardoor ze véél warmte genereren. Ze houden de warmte vast en gloeien nog lang na.

MAKKELIJK IN GEBRUIK

 

Dankzij hun compact formaat en uniforme vorm zijn vlasbriketten gemakkelijk op te slaan en te hanteren. Vlasbriketten branden langdurig (tot 50 min) en spatten niet, waardoor je ook kunt genieten van gezellige stralingswarmte. De eerste keren is het wat zoeken. Eens je gewoon bent om in jouw verwarmingstoestel vlasbriketten te gebruiken kan je er volop het aanwezige vuur mee voeden.

OOK VOOR JOU?

 

FIREFLAX is geschikt voor alle type haarden en kachels, vuurschalen, tuinhaarden, houtovens (pizza, brood,...), hottubs en meer. FIREFLAX is ook bruikbaar in industriële installaties.

2 SOORTEN

 

- FIREFLAX: vlasleembriketten gemaakt van vlaslemen. (gebroken houtdeeltjes van de stengel van de vlasplant)

- FIREFLAX D: vlasvezelbriketten gemaakt van hoofdzakelijk korte vlasvezels. 

Beiden zijn kwalitatief evenwaardig.

Door beide soorten uit te testen, kan je jouw persoonlijke voorkeur bepalen.

Veel hangt af van het type toestel, de vuurhaard en de omstandigheden.

Je kan ze ook perfect door elkaar te gebruiken.

INFO & VERKOOP

Samen kunnen we een positieve impact hebben op een groenere toekomst. Met FIREFLAX haal je duurzame energie in huis en geniet je van warmte met een goed geweten.

ACTUELE PRIJZEN

IN BULK - big bag of palletbox met deksel (120x80cm) (statiegeld)

FIREFLAX (vlasleembriketten) 0,45/kg* 

FIREFLAX D (vlasvezelbriketten) €0,50/kg*  

VERPAKT - per 5 of 15 kg

FIREFLAX (vlasleembriketten) €0,50/kg*

FIREFLAX D (vlasvezelbriketten) €0,60/kg*

* verkoopprijs is marktprijs gebonden

palletboxen_met_deksel.tiff

FABRIEKSWINKEL 

LOCATIE:

in de loods met het logo van FIREFLAX aan de parking van het bedrijf

OPEN:

Op werkdagen dinsdag en donderdag open van 8-12u en van 13-16u
Op andere dagen en tijdstippen op afspraak (ook zaterdagvoormiddag) +32 (0)51 77 05 88

INFO & BESTELLINGEN

Neem contact met ons op voor meer informatie, bestellingen of leveringen.

T. +32 (0)51 77 05 88 - info@fireflax.be

HOE WERKT HET

FIREFLAX vlasbriketten zijn ideaal om vuur te voeden. Ze zijn zéér brandbaar, maar NIET geschikt om een vuur mee aan te steken! Roodgloeiend geven ze nog een lange tijd veel warmte af.

STAP 1.
Zuurstoftoevoer is bij ieder type haardvuur anders en essentieel voor een goede verbranding. Hoe meer zuurstof, hoe intenser een vuurhaard brandt. Afhankelijk van het type toestel verwijder je overtollige asresten.

STAP 2.
Maak een vuurhaard met hout.

Bij de meeste types stooktoestellen is de ZWITSERSE STOOKMETHODE van vuur aanmaken een aanrader.
Die methode zorgt bovendien voor een goede zuurstoftoevoer aan de vlasbriketten.

DE ZWITSERSE STOOKMETHODE VAN VUUR AANMAKEN IS EEN AANRADER

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

2.1

Gebruik enkel droog en kwalitatief hout onderaan omdat de houtblokken lang zouden branden.

2.2

Maak een stapel met de grootste houtblokken onderaan en stapel steeds kleiner hout naar boven toe.

Leg altijd eventuele schors van het hout naar beneden!

Leg gerust al vlasbriketten tussen alle gaatjes van de stapel houtblokken.

2.3

Leg de aanmaakhoutjes en de aanmaakblokjes bovenaan en steek deze aan.

2.4

De vuurhaard brandt nu op de foto voldoende om te worden gevoed met vlasbriketten.

2.5

De foto is van dezelfde vuurhaard een uur later, gevoed met 60% vlasbriketten.

Eens de vuurhaard volwaardig brandt & het stooktoestel en het rookkanaal goed warm zijn kunnen briketten worden toegevoegd. Vlasbriketten voeden het vuur en verhogen de temperatuur.


De briketten zetten uit tijdens het verbrandingsproces en vallen nadien uiteen. Soms moet je het vuur of het gloeibed lichtjes oppoken om het terug van zuurstof te voorzien. Wees wat voorzichtig: vlasbriketten zijn gevoelig om uiteen te vallen tijdens het verbrandingsproces en dat verkort de brandduur. Oppoken bij de ZWITSERSE STOOKMETHODE is meestal niet nodig.

STAP 3.
Vóór de vuurhaard uitdooft gooi je terug droog hout op en van zodra de vlam er inzit kan je opnieuw het vuur voeden met vlasbriketten. De verhouding hout/vlasbriketten varieert per type toestel en is uit te testen. Hoe warmer je kan stoken hoe meer vlasbriketten je kan gebruiken 30 à 90% 

WAT ALS

 

WAT ALS de briketten roken of niet ontvlammen?

MOGELIJKE VERSCHILLENDE OORZAKEN:

- ze zijn te vochtig geworden 

- er is zuurstoftekort

- de vuurhaard/rookkanaal is nog niet warm genoeg

CONTAMINATIE: Tijdens het productieproces is sporadische contaminatie afkomstig van het veld niet uit te sluiten. Het product kan sporen bevatten van papiertjes, pluimen, plastics, stukjes metaal, blik of stof,... Heb je toevallig zo'n vlasbriket? Breek dan het gecontamineerde stuk af. Dat deeltje hoort respectievelijk bij GFT, restafval of PMD.

TIPS

 

As mag gerust in de tuin of moestuin worden verwerkt of aan de compost worden toegevoegd. As zorgt voor een minder zure bodem en gaat ook mosgroei in het gazon tegen.

 

Om optimale kwaliteit te garanderen is het essentieel dat de vlasbriketten opgeslagen worden op een droge plek. Stapelen op een pallet voorkomt dat briketten grondvocht opnemen. Een gesloten palletbox met deksel is ideaal om vlasbriketten in bulk in op te slaan.

 

Gebruik NOOIT vochtige briketten: vocht zorgt voor rook en minder rendement van warmte. Briketten die toch te vochtig geworden zijn kunnen dienen als strooisel voor dieren, als bodembedekking in de tuin of voeg ze toe aan de compost.

Ook het restant losse lemen in de verpakking kan op die manier worden verwerkt of worden verbrand.

De krokodillentang® van Goldmann is een echte aanrader! Met deze tang kan je vlasbriketten veilig en makkelijk positioneren in het vuur precies daar waar je ze graag hebben wilt. 

VOORZORGEN

 

Stook enkel vuur in een goed geïnstalleerde, correct werkende en goed onderhouden stooktoestel, op een geschikte en toegelaten plaats. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en een goede ventilatie in de ruimte waar wordt gestookt. Zorg voor een goede trek in de schouw zodat de afvoer van de verbrandingsgassen gegarandeerd is. Het gebruik van een CO2-melder is aan te raden.

WIST JE DAT

 

De vlasplant beschermt de bodem, respecteert het milieu, de fauna en flora. De volledige vlasindustrie staat voor:

100% CO2-NEUTRAAL

100% ECO-VERANTWOORDELIJK

100% DUURZAME ONTWIKKELING

ER WAS EENS

vlas ambacht

Het vlas heeft een rijke geschiedenis en heeft de mens altijd al bijgestaan. De vlasplant is zo oud als het veen en is ook het oudste gecultiveerd gewas in de wereld. De vlasplant (Linum usitatissimum) is een veelzijdige plant en is een gulle gift van de natuur. Niets van de plant gaat verloren. Werkelijk ALLES wordt gebruikt. 

broodbakoven_edited.jpg

Het gebruik van lemen om te verwarmen is niet nieuw. Destijds werd er vaker verwarmd en gekookt met vlaslemen.

Jan's grootouders, die bakkers waren, bakten hun broden net als vele bakkers in de streek in een bakoven die opgewarmd werd door het verbranden van lemen. Hun oven had 2 compartimenten. Onderaan werd vuur gemaakt en bovenaan werd het brood op steen gebakken. 

Old-fashioned kitchen showing a wood bur

Ook tijdens en na WO II werden er vlaslemen gebruikt op Leuvense stoven en kolenkachels. Er werd een reservoir met vlaslemen boven een opening van een kachel geplaatst. Het reservoir was in feite een gesloten cilinder met een klein gat onderaan waar met een stok vlaslemen werden in gedaan. Hier in de streek werd het blijkbaar een 'hitlertje' genoemd. Door de hitte begonnen de lemen op te branden binnen het reservoir. De as viel in het vuur. De reservoirs werden roodgloeiend en waren daarmee een verlengstuk van kachels die mee de ruimte verwarmde. Ze werden vaak toegepast en gebruikt in huis, in klaslokalen, ...

Ook het water van de rootputten (om het vlas te roten) werden destijds verwarmd door een vuur dat gevoed werd met vlaslemen.

bottom of page