top of page

ONTDEK DE DUURZAME WARMTE VAN VLASBRIKETTEN

 

Maak kennis met FIREFLAX vlasbriketten, onze recentste productinnovatie die niet alleen je huis verwarmt, maar ook een positieve impact heeft op het milieu. 

Onze brandbare briketten, gemaakt van droge restproducten van de vlasplant, bieden talloze voordelen. Ervaar de warmte van FIREFLAX en maak een bewuste keuze voor zowel jouw comfort als het milieu. 

FIREFLAX wordt geproduceerd in West-Vlaanderen met Europese grondstoffen (België, Nederland, Frankrijk). Het productieproces vereist weinig energie en voegt meerwaarde toe aan een bestaand restproduct. 

Ontdek hier waarom FIREFLAX waardevolle brandstof is voor gezellige warmte in huis.

100% NATUURLIJKE BRANDSTOF

 

Droog restmateriaal van de vlasvezelproductie wordt onder hoge druk geperst tot briketten. Daarbij gebruiken we geen water, lijmen of additieven.
Puur natuur zonder compromissen.

ECOLOGISCH & CIRCULAIR

Elke briket draagt op een milieuvriendelijke wijze bij aan een circulaire economie, zodat je met een gerust hart en geweten kunt genieten van een gezellige warmte. De grondstof is elk jaar voorradig. Vlasbriketten creëren een meerwaarde in de vorm van energie. As is terug voeding voor de natuur.

Er is ‘ZERO WASTE’.

DUURZAAM PRODUCT

 

De productie legt géén extra druk op het milieu en de natuur. Door vlasbriketten te gebruiken, kun je, afhankelijk van het type haardvuur, 30 tot 90% besparen op het gebruik van brandhout. Vlasbriketten dragen niet alleen bij aan het behoud van bomen, maar kunnen ook helpen bij het verminderen van de ontginning van fossiele brandstoffen. Het is een duurzaam alternatief zonder extra impact op de natuur. 

EFFICIËNTE WARMTEAFGIFTE

Met een zeer hoge energiewaarde genereren vlasbriketten veel warmte. Ze branden langdurig, tot wel 50 minuten en houden de warmte vast. Vlasbriketten spatten niet en gloeien zeer lang na, waardoor je ook optimaal kan genieten van hun aangename stralingswarmte.

MAKKELIJK IN GEBRUIK

 

Dankzij hun compact formaat zijn vlasbriketten gemakkelijk te hanteren en op te slaan. De eerste keren is het wat zoeken maar eens je vertrouwd bent om vlasbriketten te gebruiken in jouw verwarmingstoestel, voedt FIREFLAX je vuur zonder gedoe.

OOK VOOR JOU?

 

Voor Elke Toepassing: Of je nu een haard, kachel, vuurschaal, tuinhaard, hottub, houtoven (pizza, brood,...),houtskooloven, barbecue, type Ofyr, type Oklahoma of industriële installatie hebt, FIREFLAX past perfect bij elke warmtebehoefte. Een groene oplossing voor diverse toepassingen. 

2 SOORTEN

 

FIREFLAX: vlasleembriketten gemaakt van vlaslemen. (gebroken houtdeeltjes van de stengel van de vlasplant)

FIREFLAX D: vlasvezelbriketten gemaakt van hoofdzakelijk korte vlasvezels. 

Beiden zijn kwalitatief evenwaardig, voeden het vuur en verhogen de temperatuur gevoelig. Door beide soorten uit te testen, kan je jouw persoonlijke voorkeur bepalen. Veel hangt af van het type toestel, de vuurhaard en de omstandigheden. Het mooie is dat je ze perfect door elkaar kan te gebruiken zodat je geniet van het beste van beide werelden.

INFO & VERKOOP

ACTUELE PRIJZEN

IN BULK  

big bag (+10 statiegeld)

palletbox met deksel 120x80cm (+€300 statiegeld)

OOK ZELF AFVULLEN IS MOGELIJK (vanaf min 50 kg)

bananendozen zijn beschikbaar om uit te lenen (+€1 statiegeld)

FIREFLAX (vlasleembriketten) 0,45/kg* 

FIREFLAX D (vlasvezelbriketten) €0,50/kg*  

 

VERPAKT  in zakjes van 5 kg

FIREFLAX (vlasleembriketten) €0,55/kg*

FIREFLAX D (vlasvezelbriketten) €0,60/kg*

* verkoopprijs is marktprijs gebonden

palletboxen_met_deksel.tiff

FABRIEKSWINKEL 

 

LOCATIE:

Breulstraat 110a - 8890 Moorslede - in de loods met het logo van FIREFLAX aan de parking van het bedrijf

OPEN:

Op werkdagen dinsdag en donderdag open van 8-12u  en van 13-16u
Op andere dagen en tijdstippen op afspraak (ook zaterdagvoormiddag) +32 (0)51 77 05 88

INFO & BESTELLINGEN

Neem contact met ons op voor meer informatie, bestellingen of leveringen.

T. +32 (0)51 77 05 88 - info@fireflax.be

HOE WERKT HET

FIREFLAX vlasbriketten zijn de perfecte vuurvoeders, zéér brandbaar maar NIET geschikt om een vuur mee aan te steken! Om vlasbriketten te branden heb je altijd vuur nodig. Ze voeden niet alleen het vuur maar verhogen de temperatuur gevoelig wat uitstekend is voor het rendement.

Roodgloeiend geven ze nog een lange tijd veel warmte af.

STAP 1.
Zuurstoftoevoer is bij ieder type haardvuur anders en essentieel voor een optimale verbranding. Hoe meer zuurstof, hoe intenser een vuurhaard brandt. Afhankelijk van het type toestel verwijder je overtollige asresten.

STAP 2.
Maak de eerste keren een vuurhaard met enkel hout.

Voeg pas vlasbriketten toe wanneer de vuurhaar goed brandt en het toestel en het rookkanaal warm zijn.

TIP: Voor een langdurig en aangenaam warm vuur wordt de ZWITSERSE STOOKMETHODE aanbevolen. Die methode zorgt bovendien voor een goede zuurstoftoevoer aan de vlasbriketten

HOE:

2.1

Gebruik enkel droog en kwalitatief hout onderaan omdat de houtblokken lang zouden branden.

2.2

Maak een stapel met de grootste houtblokken onderaan en stapel steeds kleiner hout erbovenop. Leg altijd eventuele schors van het hout naar beneden (onnodige rook). Vul alle openingen in de houtstapel reeds met FIREFLAX. 

2.3

Het aanmaakhout en het aanmaakblokje bevinden zich bovenaan, waardoor de houtstapel van boven naar beneden volledig opbrandt.

2.4

De vuurhaard brandt nu op de foto (zie onder) voldoende om te worden gevoed met vlasbriketten.

2.5

De foto is van dezelfde vuurhaard een uur later, gevoed met 60% vlasbriketten.

2.1

DE ZWITSERSE STOOKMETHODE GECOMBINEERD MET FIREFLAX

2.2

2.3

2.4

2.5

LET OP: ze zetten uit tijdens het verbrandingsproces en vallen nadien uiteen. Het gloeibed lichtjes oppoken om het terug van zuurstof te voorzien. Wees wat voorzichtig: vlasbriketten zijn gevoelig om uiteen te vallen tijdens het verbrandingsproces en dat verkort de brandduur. Oppoken bij de ZWITSERSE STOOKMETHODE is meestal niet nodig.

STAP 3.

Vóór de vuurhaard uitdooft gooi je terug droog hout op en van zodra de vlam er goed inzit kan je opnieuw het vuur voeden met vlasbriketten. De ideale verhouding tussen hout en vlasbriketten kan variëren per type toestel. Hoe warmer je kan stoken hoe meer vlasbriketten je kan gebruiken 30 à 90%.

WAT ALS

 

WAT ALS de briketten roken of niet ontvlammen?

MOGELIJKE VERSCHILLENDE OORZAKEN:

- ze zijn te vochtig geworden 

- er is zuurstoftekort

- de vuurhaard/rookkanaal is nog niet warm genoeg

CONTAMINATIE: Tijdens het productieproces is sporadische contaminatie afkomstig van het veld niet uit te sluiten. Het product kan sporen bevatten van papiertjes, pluimen, plastics, stukjes metaal, blik of stof,... Heb je toevallig zo'n vlasbriket? Breek dan het gecontamineerde stuk af. Dat deeltje hoort respectievelijk bij GFT, restafval of PMD.

TIPS

 

As van vlasbriketten mag gerust in de tuin of moestuin worden verwerkt of aan de compost worden toegevoegd. Het maakt de bodem minder zuur en voorkomt mosgroei in het gazon.

 

Om optimale kwaliteit te garanderen is het essentieel dat de vlasbriketten opgeslagen worden op een droge plek. Stapelen op een pallet voorkomt dat briketten grondvocht opnemen. Een gesloten palletbox met deksel is ideaal om vlasbriketten in bulk in op te slaan.

 

Gebruik NOOIT vochtige briketten: vocht zorgt voor rook en verminderd warmterendement. Vochtige briketten kunnen dienen als strooisel voor dieren, als tuinbedekking of voeg ze toe aan de compost. Ook het restant losse lemen in de verpakking kunnen nuttig zijn. Verwerk losse lemen in de tuin, voeg ze toe aan wormencompost of verbrand ze. 

De krokodillentang® van Goldmann is een echte aanrader.
De tang is vervaardigd uit hoogwaardig metaal en de scherpe tanden hebben grip op elke vorm. Met de krokodillentang positioneert je vlasbriketten moeiteloos in het vuur, precies waar je ze wilt hebben, zonder risico van verbrande vingers. Door het simpel geniale ontwerp kun je veilig, met één hand en zonder kracht te zetten ook blokken brandhout hanteren en in het vuur leggen. 

VEILIGHEIDSTIPS

 

Maak van veiligheid een prioriteit en geniet zorgeloos van vuur. Stook enkel vuur in een goed geïnstalleerde, correct werkende en goed onderhouden stooktoestel, op een geschikte en toegelaten plaats. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en een goede ventilatie in de stookruimte. Garandeer de afvoer van verbrandingsgassen door te zorgen voor een goede trek in de schouw. Houd je vuurervaring onder controle. Voor extra veiligheid is het gebruik van een CO2-melder sterk aan te raden.

WIST JE DAT

 

De vlasplant beschermt de bodem, respecteert het milieu, de fauna en flora. De volledige vlasindustrie staat voor:

100% CO2-NEUTRAAL

100% ECO-VERANTWOORDELIJK

100% DUURZAME ONTWIKKELING

TOEWIJDING AAN EEN BETERE WERELD

 

Met FIREFLAX vlasbriketten bieden we niet alleen een product, maar ook een belofte aan onze planeet. We streven naar een toekomst waarin duurzaamheid de norm is. Voor ons betekenen vlasbriketten meer dan alleen zakendoen, het is een beweging naar een nieuwe wereld.

ER WAS EENS

vlas ambacht

Het vlas heeft een rijke geschiedenis en heeft de mens altijd al bijgestaan. De vlasplant is zo oud als het veen en is ook het oudste gecultiveerd gewas in de wereld. De vlasplant (Linum usitatissimum) is een veelzijdige plant en is een gulle gift van de natuur. Niets van de plant gaat verloren. Werkelijk ALLES wordt gebruikt. 

broodbakoven_edited.jpg

Het gebruik van lemen om te verwarmen is niet nieuw. Destijds werd er vaker verwarmd en gekookt met vlaslemen.

Jan's grootouders, die bakkers waren, bakten hun broden net als vele bakkers in de streek in een bakoven die opgewarmd werd door het verbranden van lemen. Hun oven had 2 compartimenten. Onderaan werd vuur gemaakt en bovenaan werd het brood op steen gebakken. 

Old-fashioned kitchen showing a wood bur

Ook tijdens en na WO II werden er vlaslemen gebruikt op Leuvense stoven en kolenkachels. Er werd een reservoir met vlaslemen boven een opening van een kachel geplaatst. Het reservoir was in feite een gesloten cilinder met een klein gat onderaan waar met een stok vlaslemen werden in gedaan. Hier in de streek werd het blijkbaar een 'hitlertje' genoemd. Door de hitte begonnen de lemen op te branden binnen het reservoir. De as viel in het vuur. De reservoirs werden roodgloeiend en waren daarmee een verlengstuk van kachels die mee de ruimte verwarmde. Ze werden vaak toegepast en gebruikt in huis, in klaslokalen, ...

Ook het water van de rootputten (om het vlas te roten) werden destijds verwarmd door een vuur dat gevoed werd met vlaslemen.

bottom of page