top of page

ONTDEK DE DUURZAME WARMTE VAN VLASLEEMBRIKETTEN

 

Welkom bij onze FIREFLAX vlasleembriketten, de innovatieve en milieuvriendelijke keuze voor jouw verwarmingsbehoeften.

Onze brandbare briketten, gemaakt van gebroken houtdeeltjes van de stengel van de vlasplant, bieden talloze voordelen.

FIREFLAX wordt geproduceerd in West- Vlaanderen met Europese grondstoffen (België, Nederland, Frankrijk). 

Het productieproces vergt weinig energie en voegt meerwaarde toe aan een bestaand restproduct. 

Ontdek hier waarom FIREFLAX waardevolle brandstof is voor gezellige warmte in huis.

FIREFLAX

100% NATUURLIJKE BRANDSTOF

 

Restmateriaal van de vlasvezelproductie wordt onder hoge druk geperst tot briketten.

Er wordt geen gebruik gemaakt van lijmen, toevoegingen of water.

DUURZAAM PRODUCT

 

De productie vergt géén extra belasting voor de natuur en het milieu, nu of in de toekomst. Er hoeft niets te worden ontgonnen, geen enkele boom hoeft te worden gekapt.

Je kan er 30 tot 90% brandhout mee uitsparen. (afhankelijk van type haardvuur)

ECOLOGISCH & CIRCULAIR

 

Vlasleembriketten zijn een milieuvriendelijke keuze die bijdraagt aan een circulaire economie.

Er wordt een meerwaarde gecreëerd in de vorm van energie. De grondstof is elk jaar voorradig. De as is terug voeding voor de natuur. Er is ‘ZERO WASTE’.

EFFICIËNTE WARMTEAFGIFTE

 

De briketten hebben een hoge energiewaarde, waardoor ze veel warmte genereren. De calorische waarde ligt op +/- 4.560 kWh/kg of 19.100 kJ/kg.

MAKKELIJK IN GEBRUIK

 

Dankzij hun compacte formaat en uniforme vorm zijn vlasleembriketten gemakkelijk op te slaan en te hanteren (TIP krokodillentang). Vlasleembriketten branden langdurig (tot 50 min) en spatten niet, waardoor je ook kunt genieten van gezellige stralingswarmte. De eerste keren is het wat zoeken. Eens je gewoon bent om in jouw verwarmingstoestel vlasleembriketten te gebruiken kan je er volop vuur mee voeden en hout uitsparen. (tot 30 à 90%)

OOK VOOR JOU?

 

FIREFLAX is geschikt voor alle type haarden en kachels, vuurschalen, tuinhaarden, houtovens (pizza, brood,...), hottubs en meer. (ook bruikbaar in industriële installaties)

WIST JE DAT

 

De vlasplant beschermt de bodem, respecteert het milieu, de fauna en flora. De volledige vlasindustrie staat voor:

100% CO2-NEUTRAAL - 100% ECO-VERANTWOORDELIJK - 100% DUURZAME ONTWIKKELING

INFO & VERKOOP

Samen kunnen we een positieve impact hebben op een groenere toekomst. Met FIREFLAX haal je duurzame energie in huis en geniet je van warmte met een goed geweten. Neem contact met ons op voor meer informatie en bestellingen.

T. +32 (0)51 77 05 88 info@demeyereflax.be 

TE KOOP à 

€ 0,45/kg* - in vrac - big bag of palletbox met deksel 1200x800

€ 0,50/kg* - verpakt - per 5 of 15 kg

* verkoopprijs is marktprijs gebonden

FABRIEKSVERKOOP

Op werkdagen dinsdag en donderdag open van 8-16u
Op afspraak +32 51 77 05 88

Vanaf oktober tot eind februari ook open op zaterdagvoormiddag van 9-12u.

HOE WERKT HET

FIREFLAX vlasleembriketten zijn ideaal om vuur te voeden. Ze zijn zéér brandbaar, maar NIET geschikt om een vuur mee aan te steken! Je kan hout voor een groot deel vervangen door vlasleembriketten. (30 à 90%)

Roodgloeiend geven ze nog een lange tijd veel warmte af.

Stap 1.
Zuurstoftoevoer is bij ieder type haardvuur anders en essentieel voor een goede verbranding. Hoe meer zuurstof, hoe intenser een vuurhaard brandt. Afhankelijke van het type toestel verwijder je overtollige asresten.

Stap 2.
Maak een vuurhaard met hout.

Bij de meeste types stooktoestellen is de ZWITSERSE STOOKMETHODE van vuur aanmaken een aanrader.

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

ZWITSERSE STOOKMETHODE

2.1 Gebruik enkel droog en kwalitatief hout onderaan omdat de houtblokken lang zouden branden.

2.2 Maak een stapel met de grootste houtblokken onderaan en stapel steeds kleiner hout naar boven toe. Leg altijd eventuele schors van het hout naar beneden!

2.3 Leg de aanmaakhoutjes en de aanmaakblokjes bovenaan en steek deze aan.

2.4 De vuurhaard brandt nu op de foto voldoende om te worden gevoed met vlasleembriketten.

2.5 De foto is van dezelfde vuurhaard een uur later, gevoed met 60% vlasleembriketten.

Eens de vuurhaard volwaardig brandt & het stooktoestel en het rookkanaal goed warm zijn kunnen briketten worden toegevoegd. Vlasleembriketten voeden het vuur en verhogen de temperatuur.


De briketten zetten uit tijdens het verbrandingsproces en vallen nadien uiteen. Soms moet je het vuur of het gloeibed oppoken om het terug van zuurstof te voorzien. Wees wat voorzichtig: vlasleembriketten zijn zeer gevoelig om uiteen te vallen en dat verkort de brandduur. 

Stap 3.
Om het vuur opnieuw te voeden gebruik je vlasleembriketten samen of afwisselend met hout. Afhankelijk van het soort haardvuur gebruik je veel of weinig briketten. (uit te testen per type haardvuur)

TIPS

 

Om optimale kwaliteit te garanderen is het essentieel dat de vlasleembriketten opgeslagen worden op een droge plek. Stapelen op een pallet voorkomt dat briketten vocht opnemen.

Gebruik NOOIT vochtige briketten: vocht zorgt voor rook en minder rendement van warmte.

Te vochtig? Gebruik de briketten dan als strooisel voor dieren of als bodembedekking in de tuin.

As mag gerust in de tuin of moestuin worden verwerkt of aan de compost worden toegevoegd. As zorgt voor een minder zure bodem en gaat ook mosgroei in het gazon tegen. (asrest 7,65%)

WAT ALS & VOORZORGEN

 

WAT ALS de briketten roken of niet ontvlammen? Reden: of ze zijn te vochtig geworden, of er is zuurstoftekort, of de vuurhaard/rookkanaal zijn nog niet warm genoeg. VOORZORGEN: Stook enkel vuur in een goed geïnstalleerde, correct werkende en goed onderhouden stooktoestel, op een geschikte en toegelaten plaats. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht en een goede ventilatie in de ruimte waar wordt gestookt. Zorg voor een goede trek in de schouw zodat de afvoer van de verbrandingsgassen gegarandeerd zijn. Het gebruik van een CO2-melder is altijd een goed idee.

ER WAS EENS

vlas ambacht

Het vlas heeft een rijke geschiedenis en heeft de mens altijd al bijgestaan. De vlasplant is zo oud als het veen en is ook het oudste gecultiveerd gewas in de wereld. De vlasplant (Linum usitatissimum) is een veelzijdige plant en is een gulle gift van de natuur. Niets van de plant gaat verloren. Werkelijk ALLES wordt gebruikt. 

broodbakoven_edited.jpg

Het gebruik van lemen om te verwarmen is niet nieuw. Destijds werd er vaker verwarmd en gekookt met vlaslemen.

Jan's grootouders, die bakkers waren, bakten hun broden net als vele bakkers in de streek in een bakoven die opgewarmd werd door het verbranden van lemen. Hun oven had 2 compartimenten. Onderaan werd vuur gemaakt en bovenaan werd het brood op steen gebakken. 
Wij wonen nog steeds in het ouderlijk huis. De bakkerij van vroeger is nu onze keuken, de bakoven is een zithoek geworden, wij slapen op de bloemzolder, de winkel is nu onze woonkamer en waar de vlaslemen werden opslaggeslagen (het 'leemkot') daar is nu een ontspanningsruimte.

Old-fashioned kitchen showing a wood bur

Ook tijdens en na WO2 werden er vlaslemen gebruikt op Leuvense stoven en kolenkachels. Er werd een reservoir met vlaslemen boven een opening van een kachel geplaatst. Het reservoir was in feite een gesloten cilinder met een klein gat onderaan waar met een stok vlaslemen werden in gedaan. Hier in de streek werd het blijkbaar een 'hitlertje' genoemd. Door de hitte begonnen de lemen op te branden binnen het reservoir. De as viel in het vuur. De reservoirs werden roodgloeiend en waren daarmee een verlengstuk van kachels die mee de ruimte verwarmde. Ze werden vaak toegepast en gebruikt in huis, in klaslokalen, ...

Ook het water van de rootputten (om het vlas te roten) werden destijds verwarmd door een vuur dat gevoed werd met vlaslemen.

bottom of page